Detta test är endast avsett som en guide och ersätter inte en läkares diagnos. Symtom kan också förekomma utan att vara i klimakteriet och de kan ha andra orsaker. Sök läkare om du är osäker.
Klimakteriet är en tidsperiod före och efter sista mens (menopaus). Det kan pågå olika länge, från något år upp till mer än tio år. De flesta kvinnor är mellan 40 och 57 när de kommer in i klimakteriet. Genomsnittsåldern är 51 år.
Nästa frågaVallningar är kanske det mest välkända tecknet på klimakteriet. 80–85 % av kvinnor får vallningar under klimakteriet, speciellt om natten. En del kvinnor känner bara av vallningar ett par gånger under ett par år, men andra blir mycket känsliga för temperaturskillnader och får vallningar flera gånger varje dag i flera år. För de flesta försvinner vallningarna inom ett par år.
Nästa frågaEfter några år i klimakteriet kommer dina slemhinnor att bli tunnare och därför mer sårbara. Förändringar i slemhinnorna leder till torrhet – i ögon, mun och inte minst i underlivet. De torra och känsliga slemhinnorna i underlivet kan leda till bland annat svåra smärtor vid samlag. Torrheten kan även leda till sveda och klåda, problem med frekvent urinering och inflammation i urinblåsan. Torra slemhinnor är tyvärr ett kroniskt tillstånd och försvinner inte när du kommit förbi klimakteriet.
Nästa frågaMånga kvinnor känner att de hamnar på en känslomässig berg-och-dalbana när de kommer i klimakteriet. De blir lättirriterade, är ofta trötta, gråter över ingenting, känner sig deprimerade och kan ha svårt att koncentrera sig.
Nästa frågaNär du kommer i klimakteriet förändras menstruationen och kommer att försvinna helt med tiden. Det tycker de flesta kvinnor är ganska skönt, men vägen dit är inte alltid så rolig. Blödningarna kan nämligen bli så oförutsägbara att du inte vet när de kommer. För en del kvinnor blir blödningarna även kraftigare, men till slut försvinner menstruationen helt.
Nästa frågaOm du kan svara JA på ett eller flera av de 5 tecknen på klimakteriet är du kanske på väg in övergångsåldern eller mitt inne i den.
En del kvinnor kommer igenom klimakteriet utan några större problem medan andra upplever stora obehag och måste få medicinsk hjälp för att lindra kroppens förändringar. Prata med din läkare om du lider av vallningar, sveda och smärtor i underlivet (p.g.a. torra slemhinnor) och våldsamma humörsvängningar.
Läs mer om klimakteriet och hur det påverkar ditt underliv på mittunderliv.com