Klimakteriet, där kroppen genomgår en hormonell förändring, kan upplevas på många olika sätt. Se de typiska tecknen här och få svaret på varför kroppen förändras när du hamnar i klimakteriet, men prata med din läkare innan du påbörjar med eventuell hormonbehandling.

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet är namnet på den period där menstruation successivt avtar. Perioden kallas även för övergångsåldern, medan själva upphörandet av menstruationen kallas för menopausen.

Klimakteriet startar några år innan din sista menstruation och varar som regel i några år efter det. Hur mycket eller lite man känner av klimakteriet varierar från kvinna till kvinna.

När hamnar kvinnor i menopaus?

De flesta kvinnor hamnar i menopaus när de är mellan 40 och 57 år gamla – men det kan ske både tidigare och senare. I genomsnitt är kvinnor 51 år gamla när de hamnar i menopaus.

Vad händer med kroppen under klimakteriet?

Under klimakteriet slutar äggstockarna producera det kvinnliga könshormonet östrogen. Östrogen hjälper bland annat till att bevara fuktbalansen i underlivet och slidan. När mängden östrogen minskar, reagerar kroppen vanligtvis med en rad symptom. För en del kvinnor är symptomen lindriga, men för andra kan de vara så besvärliga att de kräver behandling.

Vilka är tecknen på klimakteriet?

De mest kända symptomen på klimakteriet är vallningar, humörsvängningar och oregelbunden menstruation. Ett otydligare, men mycket vanligt, symptom är förändringar i slidan.

Oregelbunden menstruation

När du kommer i klimakteriet förändras menstruationen och kommer att försvinna helt med tiden. Det tycker de flesta kvinnor är ganska skönt, men vägen dit är inte alltid så rolig. Blödningarna kan nämligen bli så oförutsägbara att du inte vet när de kommer. För en del kvinnor blir blödningarna även kraftigare. Till slut försvinner dock menstruationen helt. Om du blöder mellan menstruationerna eller efter avslutad menstruation bör du kontakta läkare.

Vallningar

80–85 % får vallningar under klimakteriet, i synnerhet på natten. Vallningar börjar vanligtvis med plötsliga värmekänslor runt halsen som sedan sprider sig till andra delar av kroppen. Ofta känner du hur svetten tränger fram. En del kvinnor känner bara av vallningar ett par gånger under ett par år, men andra blir mycket känsliga för temperaturskillnader och får vallningar flera gånger varje dag i flera år. Har du mycket vallningar finns det behandling att få som kan dämpa en del av symptomen på klimakteriet. Prata med din läkare för mer information.

Förändringar i slemhinnorna

Efter några år i klimakteriet kommer dina slemhinnor att bli tunnare och därför mer sårbara. Förändringar i slemhinnorna kan leda till problem med torrhet i slidan. De torra och känsliga slemhinnorna i underlivet kan bland annat medföra obehag vid samlag. Torrheten kan även leda till sveda och klåda i slidan.

Humörsvängningar

Många kvinnor känner att de hamnar på en känslomässig berg-och-dalbana när de kommer i klimakteriet. De blir lättirriterade, är ofta trötta, gråter över ingenting, känner sig deprimerade och kan ha svårt att koncentrera sig. Det kan vara väldigt jobbigt i perioder. Om du lider av humörsvängningar kan du prata med din läkare och diskutera möjligheten att få hormonbehandling.

Hur lindrar du symptomen på klimakteriet?

Om du har stora besvär under klimakteriet finns det lyckligtvis hjälp att få. Fråga din läkare eller apotekare om råd om vad som är rätt behandling för dig. Många kan få hjälp av hormonbehandling som stabiliserar kroppens hormonbalans och därmed lindrar symtom som klimakteriet kan medföra.